Kabul Tarihi :Y.K./04.03.2022/2022-484
TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ
ÇEVRE VE KENT HUKUK KOMİSYONU
YÖNERGESİ
I. BÖLÜM
Genel Hükümler
Madde 1: Amaç
Anayasa’nın 56. Maddesinde yer alan, herkesin sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahip olduğu; çevreyi geliştirmenin, çevre sağlığını korumanın ve çevre kirlenmesini önlemenin Devletin ve vatandaşların ödevi olduğu,
2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 3. maddesinde yer alan başta idare, meslek odaları, birlikler ve sivil toplum kuruluşları olmak üzere herkes, çevrenin korunması ve kirliliğin önlenmesi ile görevli olduğu hükümleri gereğince;
Sağlıklı bir çevrede yaşama hakkını savunmak ve korumak, bu kavrama işlerlik kazandırmak ve geliştirmek amacıyla, 1136 sayılı Avukatlık Kanunu'nun 110/17 fıkrası uyarınca TBB'nin görevleri arasında sayılan "Hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını savunmak ve korumak" yükümlülüğünü dikkate alarak;
Çevre, iklim krizi, kent, kültürel ve doğal varlıklarının korunması alanlarında ulusal ve ulusal üstü hukuk ekseninde kamusal hak ve yükümlülüklerin tanınması, korunması, uygulanması, geliştirilmesi açılarından mesleki, kuramsal, uygulamaya yönelik araştırma ve çalışmalar yapmak Komisyonun amacını oluşturur.
Madde 2: Dayanak ve Kapsam
Türkiye Barolar Birliği Çalışma ve Danışma Kurulları Temel Yönergesi ile bu yönergede düzenlenen esaslar çerçevesinde faaliyet göstermek üzere "Türkiye Barolar Birliği Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu" kurulmuştur. Bu yönerge, Çevre ve Kent Hukuk Komisyonu’nun çalışma içerikleri ile usullerinin temel esaslarını düzenler.
Madde 3: Tanımlar
Bu yönergede;
Madde 4 : Komisyonun Görevleri
Komisyon, birinci maddede belirtilen amaçlarına ulaşmak için, Yönetim’in karar ve onayı ile aşağıdaki çalışma, etkinlikleri yürütür:
II. BÖLÜM
Komisyonun Yapılanması
Madde 5 : Koordinatör Üye
Yönetim, kendi içerisinden bir üyeyi Koordinatör Üye olarak görevlendirir. Koordinatör Üye, komisyon ve yürütme kurulu toplantılarına katılır.
Koordinatör Üye, komisyondan gelen talep ve raporları, TBB Genel Sekreterine resmi yolla (elektronik belge yönetim sistemi ile) kendi görüşünü de açıkça belirterek iletir. TBB Genel Sekreteri, gelen yazıyı konusuna göre, karar alınmak üzere Başkan’a, Başkanlık Divanı’na veya Yönetim’e sunar. Alınan kararların icrasına ilişkin yazılarda, TBB Genel Sekreteri ilgili idari personele gerekli talimatları verir.
Komisyon, Yönetim’in onayı, Koordinatör Üyenin katılımı ile çalışma alanlarında basın bildirisi yayınlayabilir, basın toplantısı düzenleyebilir. Basın bildirisi, Yürütme Kurulu adına Başkan’ın imzası ile yayınlanır.
Madde 6: Komisyon Üyeleri
Komisyon üyeleri, yönergedeki amaçlar doğrultusunda, çevre ve kent hukuku alanında toplumsal hakların tanınması, korunması, uygulanması ve geliştirilmesi amacıyla mesleki araştırma, uygulama ve çalışmalarıyla öne çıkmış meslek mensupları arasından olmak kaydıyla, barolar tarafından önerilen ve Koordinatör Üye tarafından uygun bulunan adaylar arasından mümkün olduğunca coğrafi bölgeler ile alanın özellik ve ihtiyaçları da dikkate alınarak yetecek sayıda Yönetim kararı ile seçilir.
Koordinatör Üye’nin önerisi ve Yönetim’in kabulü ile üye sayısı artırılıp azaltılabilir.
Komisyon üyelerinin görev süresi, kendisini atayan Yönetim’in çalışma süresi ile sınırlıdır. Önceki komisyon üyelerinin görevi yeni Yönetim tarafından yeni komisyon oluşturuluncaya kadar devam eder.
Komisyon çalışmaları için gerek duyulması halinde sürekli ya da geçici olarak avukatlar dışında da yeteri sayıda kişiden danışmanlık alınabilir. Danışmanlar görüş bildirebilirler, ancak kararlara katılamazlar. Sürekli ya da geçici olarak danışmanların toplantıya katılması Yürütme Kurulu kararına bağlıdır.
Komisyon üyeliği, yürütme kurulu üyeliği, sözcü veya sekreterlik görevlerinin herhangi bir nedenle süre dolmadan boşalması halinde, yeni seçilen üye, sözcü ve sekreter öncekinin görev süresini tamamlar.
Madde 7: Yürütme Kurulu
Komisyonun amaçları ve görevlerinin gerçekleştirilmesi için komisyon üyeleri arasından belirlenecek en az yedi en fazla onbeş kişiden oluşan ve çalışmaları yürütüp yönlendirecek Yürütme Kurulu Yönetim tarafından atanır.
Yürütme Kurulu’nun görev süresi iki yıldır. Süre sonunda aynı üyeler aynı usulle tekrar görevlendirilebilir.
Madde 8: Sözcü ve Sekreter
Yürütme Kurulu, ilk toplantısında kendi üyeleri içerisinden, alanda çalışmaları ve etkinlikleri olan kişiler arasından bir sözcü ve bir sekreter üyeyi belirleyerek Yönetim’in onayına sunar.
Sözcü ve sekreterinin görev süreleri birer yıldır. Süre sonunda aynı üyeler aynı usulle tekrar görevlendirilebilir.
Sözcünün görev ve yetkileri şunlardır:
Sekreterin görev ve yetkileri şunlardır:
Madde 9: Toplantı Yöntemi
III. BÖLÜM
Çalışma Grupları- Uzman- Eğitmen ve Vekil Katkıları
Madde 10:Çalışma Grupları ve Oluşumu
Çevre, iklim krizi, kent, kültürel ve doğal varlıklarının korunması hukuku alanlarından bir ya da bir kaçında özel olarak uzmanlaşmış, yargılama pratikleri geliştirmiş üyelerden oluşmak üzere çalışma grupları oluşturulabilir.
Çalışma gruplarının oluşturulacağı çalışma alan ve konuları ile grupların üye sayıları Komisyon tarafından belirlenir.
Çalışma gruplarına katılacak üyeler Komisyon tarafından belirlenir. Bir üye birden çok çalışma grubunda yer alabilir.
Madde 11: Uzman ve Eğitmen Katkıları
Komisyon faaliyetleri, eğitim çalışmaları sırasında özel ve teknik bilgiye ihtiyaç duyulması halinde konunun uzmanlarından yararlanabilir. Hangi konu ve kapsamda uzman katkısının talep edileceğine komisyon tarafından karar verilerek Yönetimin onayına sunulur.
Uzmanlardan konferans, seminer ya da uygulama pratiklerinin aktarılması şeklinde sözel katkılar talep edilebileceği gibi çalışma alanına ilişkin olarak özel rapor ve benzeri yazılı katkılarda alınabilir.
Komisyonun görevleri arasında sayılan, Komisyonun amacı kapsamında meslek içi eğitim etkinliklerinde eğitmenlik ve avukatlara danışmanlık yapma görevi konunun uzmanı Komisyon üyesi avukatlar tarafından yerine getirileceği gibi komisyon üyesi avukatların bilgi, zaman ve uygulama pratikleri yönlerinden yeterli olmadığı konularda Komisyon üyeleri dışından eğitmen desteği alınır.
Madde 12:Komisyon Üyelerinin Bireysel Çalışmaları;
Yürütme Kurulu kararı ile komisyon üyelerinden bir ya da birden fazla üyeye; rapor hazırlama, uzman veya eğitmen olarak katkı sunma, yargılamaların herhangi bir aşamasında gözlemci olarak bulunma, dava hazırlama ve davaları vekil sıfatıyla üstlenip takip etme, Komisyonun çalışma alanı ile ilgili suç duyurusu, idari başvuru vb. hazırlamak, yasa ve düzenleyici işlemler hakkında görüş bildirmek, konferans seminer çalıştay vb. çalışmalarda görev almak ya da bu çalışmaları organize etmek vb. gibi görev ve işler Komisyon üyelerinin bireysel çalışmalarından sayılmakla birlikte komisyon çalışmaları kapsamındadır. Bireysel çalışmalar, çalışmayı yapanların adı anılarak komisyon kararına dönüştürülerek Yönetim’e sunulur.
Madde 13 :Vekil ve Gözlemci Katkıları
Yönergenin 4. Maddesinde sayılan görevlerin ve özellikle, ( h ) bendindeki görevleri Koordinatör Üye’nin teklifi üzerine Yönetim’in vereceği yetki/karara dayanılarak Komisyon üyesi, konunun uzmanı avukatlar tarafından yerine getirilebilir. Bu durumda Yönetim’in vekili sıfatıyla hukuki yardımı üstlenecek avukatların bu hizmeti komisyon faaliyetleri kapsamında olup ücretsiz dava alma olarak kabul edilerek ilgili avukat tarafından Avukatlık Kanunu’nun 164/4. maddesinin 2. cümlesi gereğince ilgili bağlı olduğu baroya bildirimde bulunulacaktır.
Komisyonun yargı mercilerine başvurma ve hak arama görevleri Komisyon üyesi avukatların teknik ve hukuki katkısı ile TBB’nin Hukuk Müşavirliği bünyesindeki avukatlar tarafından da yerine getirilebilir. Bu halde TBB Hukuk Müşavirliği bünyesindeki avukatlarca yargılamanın her aşamasına ilişkin gelişmeler, yargılamaya ilişkin belge ve tutanaklar Komisyon sekretaryasına iletilir.
Yönergenin 4/i. maddesinde sayılan görevi, Koordinatör Üye’nin önerisiyle Yönetim tarafından verilecek izleme kararı ve yetkisine istinaden Sözcü ve/veya Sekreter ile görevli komisyon üyesi avukatlar tarafından yerine getirilir.
IV. BÖLÜM
Diğer Hükümler
Madde 14: TBB Nezdindeki Diğer Merkez, Komisyon ve Kurullarla Ortak Çalışma
Birden fazla merkez, komisyon ve kurulların görev alanına giren konularda, durumun veya sorunun tespiti ve çözümlerin geliştirilmesi amacı ile Yönetim tarafından ilgili merkez, komisyon ve kurullardan da üye alınarak yönetim kurulu üyelerinin koordinasyonunda çalışma grupları kurulabilir.
Çalışma grubunun koordinatörlüğünü yapan TBB Yönetim Kurulu Üyesi; çalışmalar hakkında düzenli olarak Yönetim’i bilgilendirir ve ilgili merkez, komisyon ve kurulların Koordinatör Üyeleri ile irtibatlı olarak çalışmalarını yürütür.
Madde 15: Komisyon Çalışmalarında İletişim ve Teknik Hizmetler
Komisyon çalışmalarında iletişim, komisyon üyelerinin sekretere bildirecekleri adres, telefon numaraları ve diğer iletişim kanallarıyla çevrimiçi olarak sağlanır. Komisyon üyeleri adres ve telefon değişikliğini bildirmedikçe daha önce bildirdiği adreslere ulaşan bilgilere vakıf olduğu kabul edilir.
Komisyon üyelerinin kendi aralarında bilgi alışverişlerini sağlamak üzere çevrimiçi haberleşme grupları kurulur. Uzaktan erişimli toplantılar ve çevrimiçi haberleşme konularında teknik destek ve yardımlar yönetimce sağlanır.
Komisyon çalışmaları TBB’nin internet sitesinde yer alan komisyon sayfasında kamuoyuna duyurulur.
Madde 16: Giderler
Komisyon ve Yürütme Kurulu’nun bu yönerge çerçevesinde belirlenmiş ve onaylanmış giderleri, TBB’nin ilgili bütçesinin ilgili gider faslından karşılanır.
Yürürlükten Kaldırılan Hükümler
Madde 17- Yönetim’in 09.11.2018 gün ve 2018/1327 (Gen.Sek.Sunuşu) sayılı kararı ile kabul edilmiş olan TBB Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Yönergesi yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürürlük
Madde 18:
Yürütme
Madde 19: Bu Yönerge hükümleri, TBB Yönetim Kurulu ve Komisyon Yürütme Kurulu ve tarafından yürütülür.